Pieczone pączki to przepis, któremu nie sposób się oprzeć. Powód? Dobroć (i wszechstronność) ich ciasta, dzięki czemu są miękkie i smaczne , jakby były smażone. Ciasto z tych pączków doskonale sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, na przekąskę w gronie rodziny lub przyjaciół.
SKŁADNIKI Na około 30 pączków
230 ml mleka
60 g cukru pudru
1 jajko
450 g mąki
12 g świeżych drożdży piwnych
100 g miękkiego masła
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta soli
Do miski wlać mleko, rozkruszyć drożdże piwne, dodać cukier granulowany i wymieszać trzepaczką. Dodaj jajko, szczyptę soli, wanilinę lub ziarenka z połowy laski wanilii i dalej mieszaj. Dodaj przesianą mąkę po trochu i przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. Kontynuuj ugniatanie, aż uzyskasz zwarte ciasto.
Rozłóż ciasto dłońmi i rozsmaruj małe kawałki miękkiego masła na powierzchni: ugniataj, aż całkowicie się wchłonie. Powierzchnię roboczą oprósz mąką i powtarzaj czynność wiele razy, aż do wykorzystania całego masła, które całkowicie wchłonie się w ciasto. Energicznie wyrobić ciasto i przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub przezroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować wałkiem na placek o grubości około 1 cm. Wytnij pączki za pomocą pierścienia do ciasta o średnicy 8 cm i otworu w środku za pomocą dyszy do ciasta o średnicy 3 cm.
Piec pączki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C statycznie lub 170°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut.